Прес-реліз Європейського Союзу сліпих про ситуацію в Україні

Прийнято Радою Європейського Союзу сліпих у Генуї, Італія, 5 березня 2022 року

Правління Європейського союзу сліпих, голос 30 мільйонів сліпих і слабозорих людей в Європі, висловлює глибоку стурбованість трагічними подіями в Україні та закликає всі залучені сторони забезпечити захист і безпеку сліпих і частково сліпих. зрячих та всіх осіб з інвалідністю в країні.

Європейський союз сліпих нагадує про зобов’язання всіх учасників кризи поважати Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, зокрема статтю 11 про ситуацію ризику та надзвичайних гуманітарних ситуацій, а також резолюцію Ради Безпеки ООН № 2475 (2019) про захист осіб з інвалідністю в умовах конфлікту.

Ми підкреслюємо, що в кожній надзвичайній гуманітарній ситуації люди з інвалідністю непропорційно піддаються ризику бути покинутими, підданими насильству, загинути і страждають від відсутності доступу до безпеки, допомоги та підтримки для відновлення. Зокрема, це жінки, діти та люди похилого віку особливо піддаються тому, щоб залишитися позаду.

В Україні налічується 2,7 млн осіб з інвалідністю, з них понад 100 тис. сліпих та слабозорих. Усі вони перебувають у жахливому становищі через недоступні притулки та труднощі з переїздом у безпечні райони для себе та своїх сімей.

Вторгнення зустріло загальний осуд і потребує підтримки та допомоги Україні. Усі національні організації-члени Європейського союзу сліпих зобов’язані надавати беззастережну підтримку та допомогу незрячим і слабозорих осіб, які евакуюються з країни, а також брати участь у всіх ініціативах щодо надання інформації та надання допомоги як українським організаціям осіб з інвалідністю, так і організаціям сусідніх країн, які приймають біженців.

Сильна європейська відповідь на вторгнення має відображати цінності Європи просування прав людини.

Президент Європейського союзу сліпих Родольфо Каттані сказав: «Європа вже постраждала від двох світових воєн і понад 70 років була застрахована від збройних конфліктів, за винятком війни на Балканах у 1990-х роках. Зараз ми зіткнулися з вторгненням в незалежну державу іноземної армії. Ми всі зворушені і обурені цією неприпустимою агресією. Давайте об’єднаємо всю нашу моральну енергію та практичні ресурси, щоб захистити та підтримати всіх невинних жертв. Si vis pacem para … pacem».

Джерело: Європейський союз сліпих