Звернення голови КМО УТОС з нагоди 89-ї річниці Українського товариства сліпих

Напередодні 89-ї річниці з дня створення Українського товариства сліпих хочу подякувати всім головам виробничих та територіальних первинних організацій Київської міської організації УТОС за ту всю роботу, яку вони виконують під час війни з Росією.

Насамперед слід зауважити, що голова територіальної первинної організації №3 та виробничої первинної організації Київського УВП №3 уже повернулись з евакуації додому і активно приступили до виконання покладених на них службових обов’язків. Таким чинном, сім первинних організацій Київської міської організації УТОС працюють, надаючи різні послуги членам своїх організацій.

Правління КМО та правління виробничих та територіальних первинних організацій м. Києва тісно співпрацюють з Київською міською державною адміністрацією, вирішуючи питання соціального захисту осіб з порушенням зору, зокрема, забезпечення незрячих киян  продуктовими наборами, гарячими обідами,  сприяння їм в забезпеченні їх необхідними ліками,  надання їм іншої допомоги тощо. І всю цю роботу по її організації виконують голови цих організацій та їх секретарі.  роблять вони цю нелегку роботу не одержуючи при цьому будь-якого матеріального заохочення. Як правило, в кожній первинній організації є особи з інвалідністю, члени цих організацій, які на волонтерських засадах надають допомогу особам з інвалідністю з порушенням зору першої групи, надаючи їм послуги по фізичному супроводу у виняткових випадках, коли це конче потрібно для осіб з інвалідністю.

Дуже важко уявити собі ситуацію, якби не було обласних та територіальних первинних організацій УТОС , то хто б робив цю роботу, адже держава не готова надавати такі послуги, які надає на протязі існування з 1933 р. Українське товариство сліпих. Зокрема, в цей воєнний час, коли б не Львівська обласна організація УТОС разом з Харківською обласною організацією УТОС організовували евакуацію незрячих українців до Польші, і все це вони разом зі своєю командою робили на безоплатній основі, в той час, коли держава була осторонь від такої роботи, не забезпечивши при цьому фінансування з державного бюджету невиробничої сфери УТОС в 2022 р.

Дніпровська обласна організація організовувала тимчасовий прихисток для переселенці з інших районів України, де велись бойові дії або була висока ступінь військової безпеки. Полтавська обласна організація УТОС здійснюючи соціальний захист членів своєї організації, робила і зараз проводить роботу по організації евакуації осіб з інвалідністю з порушенням зору, які проживали в сусідніх областях України та побажали евакуюватись до більш безпечних районів України або за кордон. Мабуть нема сенсу перераховувати всі обласні організації УТОС,   адже абсолютно всі обласні організації УТОС виконують таку або подібну роботу , не одержуючи при цьому будь-якого матеріального заохочення. До того ж, у переважної більшості обласних організацій УТОС, є борг за утримання офіснихх приміщень та сплати комунальних послуг. Все це ми хотіли донести Міністру соціальної політики України, направивши до Міністерства соціальної політики звернення Київської міської організації УТОС від 25.05.2022 р. №27 та від 30.05.2022 р. №28 стосовно особистої зустрічі представників Київської міської організації УТОС з Міністром соціальної політики щодо фінансової підтримки невиробничої сфери Українського товариства сліпих в 2022 році. На зустрічі з Міністром соціальної політики ми мали намір надати їй листи-звернення деяких Всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю на підтримку фінансування невиробничої сфери УТОС, а також проінформувати Міністра соціальної політики, про туроботу, яку виконують всі обласні організації УТОС під час війни з Росією  і як найшвидлше вирішення питання матеріального заохочення працівників цих організацій.

3 червня 2022 р. ми одержали відповідь Міністерства соціальної політики України за підписом першого заступника Міністра соціальної політики Котика Є., де він повідомляє, що у зв’язку з введенням воєнного стану та обмеженим доступом до адміністративної будівлі Мінсоцполітики наразі відсутня можливість проведення такої  зустрічі.

Водночас заступник Міністра соціальної політики повідомляє, що на сьогодні Мінсоцполітики завершує роботу з підготовки проєкту акта щодо інституційної підтримки громадських обєднань осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану. Хотілось би сподіватись, що це буде остання обіцянка Міністерства соціальної політики щодо інституційної підтримки Українського товариства сліпих і ми найближчим часом одержимо таку підтримку.

Всім мирного неба над головою,

Тримаймося, перемога буде за нами.

 

Голова правління КМО УТОС     Романюк В.В.