Про роботу КМО УТОС в умовах війни

Трагічні події, в яких ми опинились сьогодні, змусили всіх нас внести певні корективи в роботу правління Київської міської організації УТОС. Насамперед слід зазначити, що сім з восьми голів виробничих та територіальних первинних організацій, що входять до складу Київської міської організації УТОС, виконувати свої обов’язки, перебуваючи в місті Києві.

Правління КМО УТОС підтримує зв’язок з головами цих первинних організацій шляхом допустимих засобів комунікації, як то, телефонний зв’язок, вайбер,  та інших засобів комунікації.

Останнім часом голови виробничих та територіальних первинних організацій м. Києва  проводять індивідуальну роз’яснювальну роботу серед членів своїх первинних організацій, які виявили бажання на час війни переїхати до інших країн, приділяючи при цьому увагу на різницю між статусом біженця та  тимчасовим захистом.

Правління КМО УТОС зараз тісно співпрацює з Київською міською державною адміністрацією, вирішуючи питання можливої евакуації осіб з інвалідністю по зору  і інших важливих питань,  Зокрема, забезпечення членів УТОС, які перебувають на обліку КМО УТОС, продуктовими наборами, забезпечення ліками, надання їм іншої допомоги тощо.

Всі особи з інвалідністю по зору мають можливість одержати продуктові набори від територіальних центрів соціального обслуговування м. Києва за місцем їх реєстрації. Всі голови територіальних та виробничих первинних організацій КМО УТОС знають контактні телефони цих центрів і якщо особа з інвалідністю з будь-яких причин не має можливості самостійно замовити продуктовий набір, це все роблять голови цих організацій та їх секретарі.

 Як правило, в кожній первинній організації є члени цих організацій, які на волонтерських засадах надають допомогу особам з інвалідністю з порушенням зору першої групи, надаючи їм послуги по фізичному супроводу у виняткових випадках, коли це конче потрібно для осіб з інвалідністю, наприклад, супровід до залізничного вокзалу при евакуації або доставка продуктового набору з територіального центру соціальної допомоги у випадках, коли це одинокі або в сім’ї двоє або більше осіб з інвалідністю та коли в силу різних причин у них відсутній соціальний працівник.

Правління КМО УТОС плідно співпрацює з релігійними громадами, місіями щодо забезпечення членів нашої організації продуктовими наборами,гуманітарною допомогою, які найбільш її потребують. Тут слід  особливу подяку висловити деяким релігійним організаціям, які дуже активну допомогу надають членам нашої організації в організації їх евакуації за кордон, зокрема, релігійній організації «Місія служіння незрячим», завдяки чому всі бажаючи були евакуйовані за кордон. Причому це робиться на транспорті цих організацій.

Значну допомогу по соціальному захисту осіб з інвалідністю по зору під час війни, зокрема надання продуктових наборів,  надає нашій організації Уповноважена Київської міської ради з прав осіб з інвалідністю Петрівська Леся Станіславівна, до якої ми звертаємось при вирішенні складних питань і при її сприянні ці питання, як правило, успішно вирішуються.

 Слід зазначити, що КМО УТОС в 2021 році уклала договір про співпрацю з благодійною організацією «Український продовольчий фонд», який зараз в умовах війни працює з міжнародними благодійними фондами, завдяки чому члени КМО УТОС, які є найбільш не захищеними, одержують продуктові набори.

Враховуючи те, що переважна частина членів КМО УТОС, потребує ліків, всі голови територіальних та виробничих первинних організацій надають своїм членам первинних організацій допомогу у пошуку ліків і при можливості вони організовують їх доставку додому за допомогою волонтерів.

 Крім того, особи з інвалідністю, які проживають в Києві, мають можливість звернутись до лікарів Регіонального медичного центру ТОВ «Екомет» за наданням безкоштовних онлайн консультацій всім, хто їх потребує. В цьому переліку 50 лікарів всіх спеціальностей. Цей перелік має номер контактного мобільного телефону та прізвище, імя та по батькові відповідного спеціаліста.

Київська міська організація УТОС активно надавала членам організації онлайн-консультації щодо оформлення і отримання одноразової допомоги у розмірі 6500 гривень за допомогою додатку «Дія».

Користуючись нагодою, хотілося б звернути увагу на те, що багато наших членів УТОС, які користуються тарифними планами УТОС-1 та УТОС-2 мобільного оператора «Київстар» при виїзді за кордон, не підключили собі роумінг для дзвінків на Україну. Для того, щоб підключити роумінг треба повідомити голову КМО УТОС Романюва Віктора Володимировича про номер телефону, на який слід підключити цю послугу, після чого він звернеться з електронним листом до оператора мобільного зв’язку і на протязі незначного часу ця послуга підключається. Бажано заявку на підключення роумінгу направляти на електронну адресу КМО УТОС kmoutos@ukr.net.

Київська міська організація УТОС продовжує працювати наскільки це можливо в цих умовах, надає необхідну посильну допомогу незрячим киянам, відкрита до співпраці, готова приймати гуманітарну допомогу і спрямовувати її людям з інвалідністю по зору, які перебувають на обліку в організації,